Thursday, December 16, 2010

KATAKAN TIDAK KPD BERPUAK2!!



SELAMAT! post kali ni mengutarakan satu isu yg agak menarik ye. post kali ini mengetengahkan satu isu panas sepanas air panas dari watercooler salahuddin. isu berpuak-puak iaitu racism dalam omputihnya. maksud berpuak-puak ini ialah mementingkan perbezaan kulit, daerah, tempat asal, jenis keluarga dan sebagainya. aku tdak menujukan kepada isu kulit hitam putih semata-mata ttp khas kpd segelintir warga kita juga.



ilham beserta idea datang selepas lecturer aku berceloteh di dalam kelas. situasi yg berlaku, kita (orang tanah melayu) memandang rendah terhadap pekerja2 asing terutama dari seberang, indonesia, bangladesh dan seangkatan dengannya. Dalam semaju2 Malaysia hari ni,bangunan2 rendah mahupun tinggi, ia masih dibina menggunakan kudrat pekerja asing. secantik2 hiasan di dalam bangunan, makcik2 mahupun pakcik2 cleaner dan pembersih tandas deme sume dari negara luar. betul x?


ape yg nak aku tekankan, mulia sebenarnya ape2 kerja asalkan halal sumbernya. malangnya, org kita, terlalu sombong dan menghina mereka2 si pencari rezeki ini. satu situasi yg diberi lecturer aku ni. Tidak dinyatakan tempoh masa, isteri dan anak salah seorang lecturer disini mengambil masa lebih 2 jam untuk menunggu perkhidmatan teksi. akhirnya, si ibu menangis dan menelefon suaminya untuk menjemput mereka. lecturer tersebut telah diberitahu, hanya kerana perbezaan kulit dan bahasa, pemandu teksi tdak mahu mnghulurkan bantuan. sadis2.

kita bayangkan, satu pelancong mat saleh tiba di negara kita. kita sambut dengan riang, tunjuk arah sini sana. ada kita buat perkara sama kepada makcik2 cleaner dari indonesia mahupun buruh asing dari bangladesh? kita sambut hanya dengan panggilan "orang indon" dan "orang bangla". betul x penyataan aku? hinakah mereka? nilailah sendiri.

aku bukan la mewujudkan suasana tak aman disini. sekurang-kurangnya, berilah layanan
yang baik dan mesra.mereka juga makhluk Allah, dan Islam menyuruh umatnya berbuat baik sesama manusia. pesanan utk diri sendiri dan rakan2 semua.

bersama ke arah itu!

Wednesday, December 15, 2010

Sem Baru, Semangat??


selamat sudah aku mncecah masuk ke sem 2 kat uia ni. keputusan sem 1 tdak begitu menerujakan. tetapi sekadar membuatkan hati ria sahaja. dipendekkan, sem 2 ni merupakan kesinambungan dari sem 1. memang la kan? jd, subjek2 yg bakal beraksi iaitu

ELECTRONICS,
DYNAMICS,
CALCULUS 2,
WORKSHOP TECH,
ENGIN LAB 2,
PROGRAMMING
BM KERJAYA

sekilas pandang, adala perasaan gah disebabkan nama subjek yg begitu menarik untuk ditatap. namun, sejauh mana, itu yg belum diketahui. harapan aku sem ni, dpt melonjakkan pointer sedia ada dgn beberapa kawalan yg rapi perlu dilaksanakan. antaranya, bg subjek calculus dan lain2. sejak 2 menjak, subjek bkaitan math amat mngusarkan. jadi, fokus yg lebih perlu diterapkan ke arah pembelajaran subjek ni. hm, sape power calculus? bak kate pepatah, hulurkan tangan, ringankan bebanan. x sebegitu YANG ARIF?

berkata mngenai semangat, tah la kome nk kabo ape. kalo AZAM bgai nk rak, tp maleh jugak, xdapat la den nk nolong. IKUT la deme. tp kan, aku pun ingin la menyatakan hasrat utk mmbina semangt yg menjalar-jalar. salah satunya, MENGAKTIFKAN diri dalam persatuan. persatuan ape? itu masih dalam perbicaraan sejenak hati.

semngat lain, BERUSAHA merajinkan diri berjoging utk meningkatkan stamina. hal ni tiada berkaitan dengan persiapan ke sukan sea ke, sukan komanwel ke. cume, kebelakangan, terlalu cepat letih dan semput semasa bermain takraw dan futsal. bukan ape, mane tau stamina secara tiba2 diperlukan sewaktu emergency. mane la tau kan, tetiba kena berlari mnyelamatkan mangsa kebakaran ke,mengejar peompak ke. x gitu? hehe. amacam? mngancam x ayat2 diatas? baek.

akhir skali, MEMPELAJARI dan memperbanyak hasil2 nukilan spt short movie, editing dan sbgnya yg mrujuk kpd computer skill. nak jugak MASTER dlm adobe photoshop, nak jugak hasilkan short clip yg menarik. namun, laptop kena ade bro! xkan nk hasilkan pkai air liur kan? insyaAllah. dalam masa terdekat. TIDAK ketinggalan, ilmu2 agama yg masih kekurangan.

2 je la semangat yg ade. diharapkan, bukan la setakat menumpahkan sebaldi air ke daun keladi, atau melepaskan batuk beserta kahak ke tangga.


mencuba mnjadi yang Terbaik. BERSAMA KE ARAH ITU!

Wednesday, November 24, 2010

spesel eyebrow!

aku kmpem bg 5 bintang kt kanak2 ni,. mungkin tanpa latihan yg gigih, dan disiplin yang kuat, mana mungkin mereka bisa melakukan aktiviti seperti ni. sbnarnye, aku mula meminati iklan ni sejak syahmi(anak buah) melakukan aktiviti ini. xla serupa, tp mengingatkan kpd iklan, xmau komen panjang,. lu pikir la sendri!

video

setelah melihat kali pertama, bengang jugak aku tgk due2 bdak ni,. hampir2 tergelak dek telatah sengal. kalo kecik2 dah diajar sengal, besar2 mesti STYLE kan? haha. yang xbleh blah, mulut mereke berkerut2 , punye la tak mahu "spoil". rase mahu lempang pun ade, masih membuak2. mesti makayah depa gembire kan. bukan susah bg kanak2 separa melakukan aksi tersebut. stakat i2. 5BINTANG!

sekitar majlis alang.



alhamdulillah. tanggal 21hb nov yg lepas, alangku Shamsul Akmal
berjaya diijabkabulkan bersama pasangannya Kamiliah Eiddiah di masjid
berdekatan rumah pihak perempuan di kota sarang semut kedah. Majlis yg
berlangsung singkat dan bermakna menjadi tanda sahnya mereka sbg suami
isteri. Pihak rombongan lelaki disertai 5 buah kereta dan bergerak dari
Raub pd 20 nov.Begitulah sedikit sebanyak laporan hari Raja Sehari
abgku. hehe.




Ada pengalaman yg banyak utk dikongsi. Suasana kiri dan kanan jalan
yg dikelilingi bendang menjadikan mood begitu selesa melihatnya.
Last g kedah, mase along belajar kat uum. itupun, xingat dah ape yg
menarik dikedah. Kesan banjir masih terdapat di sekitar kawasan perumahan
apabila byk tilam, perabot dibuang krn rosak sepenuhnya.



lain, pengalaman menjadi pengapit sememangnya satu pengalaman baru yg menarik.dah gaye mcm pengantin pulak, diperhati dan dilihat oleh org rmai,.hehe.
bercerita mngenai pengapit, pengapit pompuan die plak bleh tahan. haha.
xnk la lebih2. kalo ade, ade la tu.


cakap pasal kawin, dah 4 org abg aku dah kawin. next adalah aku. aku?
cam xcaye je. but sory la, sy ade 3taun setengah lg utk abes belajar.
lame wo! xpe la. biar aku sukses dlu, dah kukuh , baru la jaga anak org ek,.hehe
jadi simpan2 la duit ek.xde at least 10K, jgn bermimpi la wer!!

Sunday, November 14, 2010

ptb..

adei., kebengangn terhadap gareth bale mmbuak2. time aku buang kau la, kau nk perform ek,. jejas point aku. sakit2. adui,. pasal blog plak, aku cam nk wat TRANSFORMASI sket la. tensen pun ade. bak kate pepatah(aku), ibarat melepaskan batuk di tepi eskelator. xde motif dan tujuan2 tertentu. sory la ek. aku xsehebat a.samad said, x sekreatif fakhrulrazi, xsemadah faiz alias dan xsecerdas iqtiyani bashir dalam penghasilan blog. I TRY k! haish., sbnarnya, sape ade web utk template blog yg semart? mentak 2 kupang,. peliz!!! sekiranya, idea mencurah2, ade la 2 yg baru., ni dinamekan program transformasi blog (ptb),. HAISH.

Wednesday, November 10, 2010

SELAMAT!!



pengembaraan sebenar bermula! pejam2 celik, da abes sem 1. kejap sungguh mase berlalu pergi., insyaAllah petang ni tibala di raub trindah,.. kpd kawan2 yg still berperiksa, slamat maju jaya aku ucapkan,..=-) i`m trying to fixed up this blog, to make it more intersting with latest issues n many more,. tq 4 viewing(those who still viewing),.

peace!!

Saturday, October 09, 2010

Petua Imam Syafie

assalamualaikum smua. artikel ni aku dpt di facebook. info yg simple tp mmberi kesan kpd kehidupan seharian kita. smoga kita mngamalkannya,

* Empat perkara menguatkan badan

1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas


* Empat perkara melemahkan badan

1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam


* Empat perkara menajamkan mata

1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih


* Empat perkara merosakkan mata

1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat


* Empat perkara menajamkan fikiran

1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama


*
4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABITidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit danbumi.
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAHMiring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk

solatmalam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang

banyak dimakan.
4. TIDUR SYAITAN Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

* Kalau ada kesudian .. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim - Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yangmengajarnya meskipun dia sudah mati.

Wednesday, September 15, 2010

salam aidilfitri dr kem ulugali.

assalamualaikum dan salam aidilfitri kpd semua. sempena hari mulia, lebih elok aku nk mintk maaf atas sgala salah silap.terlanjuran kata, penyindiran melebih2, perbuatan yg xdisenangi. ampun dan maaf dpinta. sesungguhnya hamba ni insan biasa,mudah leka dgn sgala tutur kata=-)


raya tahun ini disambut secara sederhana dr kem ulugali sperti tahun2 sblumnya. kali ni, angah msih xdpt cuti manakala along pulang beraa di temerloh terlebih dahulu. jd, de, alang, aku, iz, sarah bserta mak ayah yg ada di rumah pd pg 1 syawal. alhamdulillah, 1 syawal yg jatuh pd hari jumaat ini amat baik harinya dan tdk hujan. nmpak gayanye kam xkemana2 seharian krn slpas solat jmaat, rumah xputus2 dikunjungi sedara mare shngga ke maghrib.

ape yg mnariknya raa tahn ni, pada malam raya pertama, kitorg telah berpakat utk bermain futsal dalam kalangan sedare mare sndri. kira2 ade la 16 org sdare dr 3 kluarga, main dr pkul 10 hgga kul 12mlm. mmg letih, tp masa terasa begitu singkat. sakit2 badan mue lah, terasa kat sini sane. bayangkanlah, rata2 dh lame xmen, amek.hehe, seronok2 sambil menyihatkan badan, dpt gak tgk kehebatan sdare mare sndri yg slame ni xpernh beraksi bersama.=-)

jd mcmmane dgn raye korg sume? raye ni,maseh dpt duit raye lg? ape yg mnarik, aku still dpt!! hehe. tp dr sdare mare la.total, 13hengget.hehe. itu pun g umah diorg la. raye ke 2 g ke rumah sdare mare sblah atok, dan bkesempatan bjumpe dgn 3pupu aku, si aizat amdan. sempat la pose jap even die pun dh nk balik time 2. hope die success ngn kerjaye die.


tanggal 14 hb, aku dh plan n balik awal. ade lg paper the next week.hope tercapai la target nk study. kalo x, sia2!!

jd, stakat 2 saje post mngenai raya. semoga anda senantiasa bahagia di bulan kemenangan ni dan merapatan silaturahim khususnya sdare mare krn hr raye mrupakan waktu yg sesuai utk knl sdare mara, terutama dah sampai level 2,3 pupu k.
salam ukhwah=-)!!

Tuesday, September 07, 2010

sekilas 2kilas paper exam

adeh. saje nk story mory sal 2 papers yg dh berlangsung sblum cuti raye ari 2. hampe, sdkit trgureh,pedeh, bak kate org raub. sbnrnye, aku just amek exam circuit, calculus ngn bm. bm x consder dlm topik ni k.

calculus, cm utk midsem dah 45%, pedih2. time wat 2, terase dah xrse pape dh. pening2. bleh lak die bg soklan, dimana soklan tersebut dh diwat dlm kelas die,. byk lak 2 soklan yg stdent die dh tau(seksyen xdsebut atas dasr2 keselamatan). ln x dlm bentuk definition definative,.argh. nmpak cam sng, tp berbelit gak lidah. hope dpt la lbh sparuh n jgn FAIL!

beralih ke circuit, sbjek yg best. 1 requirement utk aku mmpu ke x nk nk amek communication engineering. spanjang tempoh study, rmai mngeluh, teknik2 mmbace circuit mmg agk mngambil mse utk mmahaminya. aku, agk pening gak, cthnye, aku dah wat soklan tu, then try nk wat balik, aku jd cam xtau je camne nk jwb.aduh.knape la ilmu2 ni xmsuk2? time exam, aku jwb je ape yg mmpu,..=-(

so, ade something yg reflect cara stdy kt main camp ni. xmcm kat cfs dulu. nota2, night study,
da kurang. HELP! aku xnk 1st sem pun da kantoi. ok. new mission after raye k.

pggla ayat ni k
"WHEN U R STUDYING HARD, MEMORISING NOTES,
DOING QUESTIONS, GETTING SO SICK OF EXAM,..
SAYS: LEARNING THE HIGHEST CREATION OF ALLAH
IS NEVER EASY. KEEP ON GOING"
1 msg from my best friend.

take it!


Monday, August 30, 2010

back.



assalamualaikum and hye there! i'm sorry that i have leave this blog for a long period of time. i'm currently having midterm exam and only 2 more exams to go(officially known). so, for those who ask me to update, thanks for your concern.InsyaAllah, i will be active as i got my laptop as soon as possible=-). i think it is not too late to say salam ramadhan and selamat menyambut hari raya puasa to all Muslims all over the world. don't forget to do as many goods deeds in Ramadhan (insyaAllah for all of us, reminding me and the readers). realise that , we should get back our intention in all our actions, only for the sake of Allah. i'm not so good, but trying to remind myself and others as we are the perfect creation on earth. that's all for now. salam.

salam ramadhan!!


Tuesday, June 22, 2010

i`m still netherland!!




meskipun piala dunia sudah bermula seawal bulan 6, namun hati ini masih mahu mngatakan sesuatu mengenainya,..stiap org ade sokong team masing2. jadi,oleh itu, sy pun nk share ape,knape ,bile,dan bgaimana sy terpikat dgn team feveret sy ni,..

jeng jeng jeng

anda tau gambar ape diatas? bukan mlambangkan sy cintakan haiwan, atau mewakili mana2 zoo di seantero dunia,.. ttp ia mrupakan logo rasmi pasukan nederland@holland @belanda. lebih dikenali sbg "the oranje", pasukan belanda mrupakan satu2nya pasukan yg mnyarung jersi bwarna oren. xke style di situ,..

bila? anda knal pemain ini?

1st time sy tgk player yg pkai spec time main bola. even muke xsekacak beckham, zulfadli rusydi dan yg len2, tp gaye permainannya yg agak style mnyebbkan mnat mula muncul pd pasukan the oranje.
pada era edgar davids(gambar), patrick kluivert mrupakan pnyerang sensasi belanda. pemain2 prolifik yg ade skrg ni spt van persie,


van der vaart, sneider


dan robben mnjadikan netherland digeruni pd piala dunia edisi 2010 ni.selain itu, netherland mmpunyai prinsip dlm permainan bola sepak, iaitu total football yg diasaskan ketika era johan cruff. prinsip ni, xsilap sy mngamalkan penguasaan bola di atas padang.

stakat 6hb julai 2010, belanda telah sampai ke peringkat separuh akhir setelah mnewaskan brazil 2-1. perlawanan yg sungguh sengit pd sparuh masa pertama krn "
total football" belanda nmpaknya tdk berhasil ekoran taktik brazil yg laju dan mantap. nmun, hasil gerakan mnarik robben, disusuli hantaran lintang sneider mnyebbkan belanda mmperolehi gol pertama. tandukan sneider turut mnyumbang kpd gol kdua. nmun, pada perlawanan separuh akhir, 2 player belanda terpaksa diketepikan kerana tlh mngutip 2 kad kuning.

biarpun promo world cup tdk melibatkan pasukan netherland, sy yakin pasukan bimbingan
bert van marwijk mmpu mnewaskan uruguay dan trus ke final piala dunia 2010.

kpd
wani antika, naim noor alim, bair la ape org kate,hidup oranje!!!

3bulan(",)

maaf terlebih dahulu sbb lame xupdate blog=-(. biasalah xde mase kalau dah berkerjaya ni,.. ewah3. itu dulu, skrg empunya badan kembali mnganggur menanti saat sambung belajar semula. yela, berehat la seketika smntara mase yg singkat ini,.

kali ini, sy mmbawakan anda topik yg ingin sy kongsikan iaitu pengalaman sbg pekerja di 7eleven raub=-)

meskipun ini bkn kali pertama sy bekerja, nmun trdapat perbezaan yg ketara.mungkin disebabkan faktor tempoh bekerja yg lame di 7eleven,iaitu hmpier2 3bln mnjadi faktor utama. apa yg sy dpt, cara nk communicate dgn customer.then, cara berurusniaga dan mnguruskan wang. smemangnya mngetahui dan terlibat dlm konflik dalaman mngajar sy utk lbih berhati2 dlm perbuatan. xlupe juga, mnjadi cashier dpt melihat pelbagai ragam org raub. yg cun2 pun ade, yg mnyakitkan hati pun ade. yg yg paling best, akak2 dan staf yg ade mnerima sy seadanya, melayani sebgai 1 kluarga. mmg syok.

trimas2 byk kpd fitri shahrom,asm yg mnerima sy bkerja,dan
mmberi kpercayaan utk mnguruskan stor. xlupe gak kpd akak ida dan akak hanum,
yg byk mmberi tunjuk ajar dan sikap mrka yg sering xduduk diam.turut disertakan, akak gee,
mrupakan bos besar juga mmberikan layanan yg best,xmemandang serong kpd sy wlaupun
sy staf baru di sana. kpd staff bru amri,
akak anis,farah dan zamri,trimas n smoga maju jaya!!.
[pictures will be uploaded soon]


Friday, May 28, 2010

terfikir kah anda,..??



maybe post ni mgkin mmbuatkan anda melabel saya sbg jiwang,. or post ni melambangkan ke-desperate-an seorg yg xber-couple mcm saye., namun ade hakikat dan fakta mengapa lelaki2 yg mgkin nsibnya mcm saya. jadi, post ini akan membongkarkan sedikit sebanyak mengapa ade segelintir yg tdk mmpunyai pasangan sbagaimana member2 yg lain sgt 'bahagia' dgn couple mrk,. apabila anda ber-couple, mungkin pelbagai isu or perkara yg perlu difikirkan,. antaranya:

fakta 1: wang
xsyak lg. apabila anda berjanji setia utk mnjadikan seseorg sbg teman istimewa, sudah tentu anda akan keluar dgn dia. jadi, anda (sbgai lelaki) mesti mengeluarkan wang utk belanja spt tgk wayang n makan. kalo tiap2 minggu kuar, x ke kering dlm sebulan tu,.. huhu. sadis2. ok.xkesah la jikalau anda mampu. tp cuba kita fikirkan, adakah wang yg kita tu sepenuhnya wang kita? bukan ke ia hadir dr pemberian mak ayah ? mereka beri wang utk ape? jadi,fikir2kanlah,.sekiranya anda rasa ianya milik anda, sila abaikan fakta ni.

fakta 2:emosi
anda ber-couple, anda semestinya perlu menjaga perasaan si dia. sms ari2,.sanggup telefon skiranya si dia mengalami masalah(telefon mak ayah susah pulak). dr ayat pertama anda memulakan perkenalan, si dia pasti tertarik dgn lakonan anda. masalahnya, adakah anda benar2 menjaga dia? maksudnya di sini, take care la. pernah x anda terfikir ape perasaan or emosi dia apabila anda mintak clash stelah bosan or jemu dgn si dia? dan adakah anda memberi perhatian kpd ibu bapa anda sperti yg diberikan kpd si dia ? couple2 yg pernah saya saksikan lebih mementingkan pasangannya lebih dr ibu mereka. kalo sblm kahwin pun dah macam ni,. lepas kahwan,xtau la ape yang bakal terjadi.

fakta 3: cinta
adakah anda tau mksud cinta yg sbenar? kata mnusia, cinta manusia hnyalah kpd nfsu,hanya cinta hakiki kpd pencipta yg agung,Allah s.w.t. couple remaja kini telah menyebabnya kes buang bayi. adakah itu result yg kita mahukan?? kita memiliki hak untuk mnyukai atau mmpunyai minat terhadap seseorg tetapi ia x mmbawa maksud kita perlu mndekati org tersebut. biarla ia sekadar minat sahaja.

fakta 4: kos
mungkin kaum wanita hanya menerima sahaja.maksudnya, masa couple dan juga
ke jinjang perkahwinan. wang hantaran saja dah berapa. mungkin zaman saya nnti, kalo xde rm10 k,. jgn harap nk wat majlis kt umah. ish3. anda fikir x, kalo kita couple awal2, bleh ke kita nk simpan2 duit sket dr skrg? mungkin xsempat. xkan 5-6 bulan sblm majlis baru terfikir nk wat simpanan. lagi satu, lepas kahwin, xkan nk mengharapkan mak ayah utk tanggung anak keluarga utk tmpat tinggal? banyak yg perlu difikirkan.


konklusi; adakah couple yg kita bina bakal ke jinjang pelamin? maksud saye couple awal2. sememangnya jodoh itu takdir kita. tapi anda perlu berfikiran terbuka bahaya xsemestinya couple kita skrg 2 jodoh kita. ade hikmah kita or seseorg tdk bercinta. mungkin Allah nk suruh kita capai matlamat hidup dahulu spt berjaya dgn cemerlang sbg insan yg berguna dan berbakti kpd kedua ibubapa. smoga postyg xseberapa ni
ni menjadi tauladan agar kita sentiasa berfikiran positif terhadap apa yg berlaku. yg penting keluarga kita dahulu sblum anak org.slamt beramal=-)

Sunday, May 16, 2010

SELAMAT HARI GURU!!

memori 16 mei memang tidak dapt dilupakan oleh semua insan, khususnya warga pendidik yg diraikan. segala penat lelah, ilmu telah dicurahkan tanpa jemu demi memastikan anak didik mereka berjaya dari semua aspek kehidupan. setiap org ade kenangan dan peristiwa yg tersendiri, begitu juga dgn aku. post kali ni khusus mengenai hari guru ketika zaman persekolahan. teristimewa buat guru2 yg pernah mendidik secara langsung atau tidak, anda merupakan insan2 yg paling tabah yg pernah saya jumpa.


tetiba hati ini mengenang kembali sambutan hari guru yg diadakan di dewan besar semesta pada tahun 2007, iaitu 3 tahun yang lepas. secara umumnya, sambutan hari guru merupakan acara yg terakhir bg setiap pelajar tingkatan 5. acara yang senantiasa dinanti-nantikan,yg perlu difikir secara diteliti,dibincang agar majlisnya dapat berjalan lancar.
majlis sambutan juga memperlihatkan kemampuan form 5 yg menganjurkan majlis terakhir mereka di sekolah pada mata para pendidik


terus menerus kpd majlis sambutan hari guru peringkat semesta 2007. majlis yg diuruskan batchfims0307(batch aku la 2) dan bertemakan "guru cemerlang penjana modal insan gemilang", ia merupakan majlis yg paling berjaya yg pernah kami laksanakan. setelah perbincangan, kami sebulat suara memilih tema "black n white" atau hitam putih sbg tema dewan pada hari tersebut. satu tema yg rasenye belum dipilih utk majlis tersebut. dewan dihias hitam putih,
dilengkapi penguin di bwh pentas


dan juga terdapat catur gergasi menghiasi bahagian pintu masuk dewan


dgn tikar getah hitam putih menutupi jalan msuk.


memang lain dr yg lain dewan pd hari tu.
p/s: tiada kaitan dgn illuminati krn niat kami hanya utk mencari kelainan dan xtau mengenai illuminati lagi pd masa tu


guru2 lelaki segak mengenakan pakaian kemeja putih berseluar hitam


manakala guru2 perempuan mengenakan baju yg ditempah mereka yg berwarna hijau. sungguh cantik mereka.semua tingkatan 5 mngenakan pakaian yg same, putih dan hitam. upacara majlis bermula dgn para mentee mngiringi mentor masing2 bersama hadiah msuk ke dalam dewan. pihak brassband memulakan muzik mereka, ala2 muzik diraja org putih msuk ke istana. semua warga dewan bangun sbg tanda memuliakan upacara masuk dewan para pendidik. bermulalah majlis dalam dewan scara rasmi dan dituruti dgn ucapan dan lain2 agenda.


masih xdpt aku lupakan, ucapan khas yg aku beri mmg xbersedia 100%. xtau la ape yg aku merepek time 2. ish3. mungkin malam sbelum 2 terlalu sibuk mnguruskan dewan dan persiapan dewan. kpd cikgu2, mintk maaf sekira kandungan ucapan pada masa 2 xbijak,..hehe.

setelah majlis rasmi, terus kpd berehat dan acara permainan dimulakan. antaranya, boling kelapa, sumbat gol sambil tutup mata, kupas epal dan lain2. selepas itu, guru2 disajikan dengan persembahan yg dirancang oleh pelajar2 form 5. persembahan spt dikir barat diketuai cikgu zaharol, tarian form 1, nyanyian "intifada" dr guru2 lelaki dan "terlalu istimewa" dr guru2 perempuan, tarian dr cikgu jabar. yg menarik mengenai persembahan ialah tarian dr form 1 yg mengiringi lagu "bukan cinta biasa". mereka diajar oleh pelajar form 5 yg terlibat dgn tarian yg sama ketika mereka form 1.


senang kate, tarian turun temurun diajar semula. memang nampak comel.


dan akhirnya, majlis berakhir pada pukul 1.30ptg. alhamdulillah, ia dapat berakhir spt dirancangkan,cum2a persembahan nurdhiya aizat sahaja terpaksa dipotong.terpakse.sory ek aizat. kami mmpu mengekalkan rekod sprti tahun sblmnya iaitu majlis xmeleret2.syukur2.

credit to din,ema,sam,izham,asydad,azman,pejo,anis,paan,amy,dalila,
atuk,nazmi,aiman,sazwan dc,aina,mai,fizani,yati,suzie,wani..prefect 2007,
briged bestari n semua pelajar yg trlibat menjayakan sambutan hari guru 2007.


cam2 la,. sdikit sebanyak mengenai perjalanan majlis 3tahun yg lepas. satu majlis yg akan aku kenang sehingga bila2. apa2 pun, sempena 16 mei ni, aku nk ucapkan selamat hari guru kpd para cikgu yg pernah mendidik diri ini. para penyelaras yg berusaha menjaga kami se-batch: cikgu mail, cikgu faridah, cikgu zakaria dan cikgu latifah abdullah, cikgu roslan dan cikgu radhiah,serta ustaz wan bukhari. cikgu maziah,cikgu fakha,teacher lam, teacher yusmiza, cikgu robibah,cikgu wan sazali, cikgu amir ya,ustazah salwana,ustazah sarimah, ustazah zauyah,...... dan semua cikgu semesta yg lain. maaf, bukan xnak senaraikan name cikgu ,cuma ruang xmencukupi. jgn salah faham k.

terima kasih kerana berusaha membantu kami menjadi insan berguna.mendapat keputusan yg cmerlang. saya selaku wakil warga fims, yg agak terkenal di sekolah kerana kenakalan kami, minta maaf byk2 kerana mmbuatkan cikgu xsenang duduk. ingatlah, kami nakal,degil or xdengar cakap mungkin kami masih kecil lg pd masa 2 walau hakikatnye fizikal dah besar2 belaka. mungkin juga kami kurang menghargai segala usaha dan penat lelah cikgu mndewasakan kami dlm kehidupan berasrama.

jd,. saya doakan cikgu2 sihat2 belaka. semoga tabah dalam mengharungi masa2 mendatang. smoga segala usaha cikgu sume akan dibalas Allah swt.
TERIMA KASIH CIKGU!!!

Monday, May 10, 2010

UNDER 18 by ZINT.

salam sume,. kali ni, aku nk berkongsi mengenai komik yg baru menambat hati aku
utk mmbaca sekaligus meminati karya2 yg amat STYLE. komik yg aku maksudkan,.
UNDER 18 oleh ZINT gempakstarz.
sebenarnye, komik ni sudah bertahun2 di pasaran, tetapi dr dahulu
aku teringin nk bace.cuma ketiadaan kesempatan nk beli or pinjam dr sesiapa.
semenjak keje kat 7e ni, peluang terhidang coz diorg ade menjual komik2 sebegini. hehe.

baekla, terus kpd komik yg style ni. komik under 18 ni mmpunyai 4 siri,
dimana siri2nya berkait rapat. bermula dgn Under 18 No Fear, Under 18 Fear No More,
Under 18 Fearless dan berakhir dgn Under 18 End of Fear.
Antara watak2 yg diperkenalkan zint ialah
aken, siv, a.d, caley.elicia,leon dan dannis.

mari kita lihat sinopsis satu per satu siri under 18 ini.
under 18 no fear:
mengisahkan kehidupan pelajar2 di sekolah xxx. kehadiran pelajar baru, siv telah merubah sedikit sebanyak keadaan di sekolah itu termasuk aken yg mndapat geng sekepala. semangat a.d menubuhkan kelab kaunseling dgn tujuan menolong org yg susah terbatas disebabkan tiada undian. siv dan aken berhasrat memasuki kelab kaunseling dgn tujuan dan matlamat masing2.mereka sedikit sebanyak mmpu menolong org yg tersusah disamping mmpu merekrut ahli baru spt dannis dan elicia.

under 18 fear no more:
kesinambungan kelab kaunseling yg sebenarnya xdpt kelulusan dr pihak sekolah
iaitu pengetua dan juga bapa a.d. a.d sedih krn usahanya tdk diberi perhatian oleh org lain. aken dan siv, telah menjadi ketua kawasan di sekolah mereka kerana kemampuan bertarung
mereka yg hebat digeruni. aken juga telah dpt menawan caley yg selama ini merupakan gadis idamannya.

under 18 fearless:
keakraban aken dan sahabat lamanya lam telah membuatkan geng metalroll xsenang duduk. mereka mmpercayai yg aken cuba utk menghasut lam mmbubarkan metalroll. siv pula cuba menangani masalah mereka dgn cuba menjadi ketua baru geng metalroll.
.
under 18 end of fear:
kedatangan cikgu james ke sekolah xxx telah mmbuka lembaran baru buat kelab kaunseling. pelbagai usaha telah dilakukan agr kelab kaunseling diterima semula.
namun, aken dan siv telahmembaca gerak geri cikgu james yg sebenarnya
mmpergunakan mereka untukmengedar dadah,. detik2 peperiksaan spm turut mereka mereka tempuhi, dgn gaya dan taktik aken dan siv cuba meniru dalam dewan peperiksaan. dan akhirnya,. 4 tahun berlalu, mereka mmbuat reunion mngimbau detik2 bersama.

tu la sedikit sebanyk sinopsis yg aku ingat mengenai jalan cerita setiap siri. wataknya yg gila2, ganas yg xterlampau dan juga beberapa kata2 motivasi yg diserapkankan zint menjadikan komik beliau
mnjadi best. aku mengharapkan ada lg kmik yg bakal mnyentap hati dan perasaan aku di masa akan datang. tq.

Monday, April 12, 2010

nasihat bg yg belum,tengah,dan sudah.

satu post yg mnarik dipetik dr note facebook naim. da lame aku mnanti,.. hope korg terhibur.,.

Firman Allah: (Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. [Maksud surah al-Nur 24:26]

Ayat ini disebut turun sempena peristiwa fitnah ke atas A'isyah radiallahu anha. Maksudnya, seseorang yang bersuamikan orang yang baik, dia juga adalah orang yang baik. Memandangkan A'isyah bersuamikan Rasulullah s.a.w. yang baik, maka A'isyah juga adalah baik.

Sekalipun ianya diturunkan kepada A'isyah radiallahu `anha, keumuman ayat tersebut menjadi pembimbing bagi seluruh umat agar mencari yang baik sebagai pasangan hidupnya.

Justeru ayat 26 surah al-Nur di atas tidak boleh mengenepikan usaha mencari pasangan yang baik, saling menasihati, berdakwah dan Hisbah (`amar maaruf & nahi mungkar) sesama pasangan suami isteri.


Namun, jangan risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dahulu buat anda terus melangkah menggapai cita-cita. Usah peningkan kepala. DIA menguji anda sedikit masa lagi.

Ku hembus nasihat ini kepadamu hai remaja tanda sayangku tak terhingga. Bagi para GADIS YANG BELUM BERPUNYA, andalah pilihan-pilihan Allah untuk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan, yakinlah.

Begitu juga buat PEMUDA YANG BELUM BERPUNYA, 'first thing first'. Utamakan yang lebih penting daripada yang penting. Kenali priority anda sekarang. Jika memang dah sampai saat nak memiliki, tabahlah dan terus berusaha. Ingat, pastikan waktu nak berusaha itu anda memang dah betul-betul mampu dan sedia.


Beringatlah, urusan jodoh tak ke mana. Sudah sedia tercatat seungkap nama di Loh Mahfuz untuk kita. Ianya urusan yang pasti. Apa yang tak pasti, sama ada kita mendapatkannya cara mulia atau sebaliknya. Wallahua'alam.


sumber: Ustaz Hafiz Firdaus & Ustzh Fatimah Syarha <3



april oh april.,.

salam 1 malaysia. ape kejadahnye salam 1 malaysia,.. assalamualaikum. kalo org bg salam 1 malaysia, nk jawab ape? sah ke? malaysia mmg 1 pun,.. xkan ade banyak lak,. ape daa,. ok2., chill k., stelah mnunggu hingga ke paras lutut, akhirnya gua pegi sendri ke 7eleven raub mndapatkan kpastian mngenai permohonan keje yg aku mintak. stelah pujukrayu, alhamdulillah, dpt gak aku keje dlm 3 bulan disitu,. okla stakat ni., cuma kerosakan aircond yg xbaiki, kpanasan mlampau2.terpakse la bkerja dlm keadaan yg kurang mnyenangkan. xpe la,. adat mncari rezeki la katekan,.

beralih kpd cerita kekalahan arsenal ditgn barca, mmg xdpt dinafikan dgn adanya lionel messi, arsenal xmampu mnyekat kelicikan pemain itu. macam haram. dgn krisis kecederaan yg melanda,.. xsure arsenal boleh kejar epl ke x. hope the remaining player can make a miracle. huhu


laen2 citer,.. xde stakat ni. tq 4 viewing.

Friday, April 02, 2010

job

JOB!! i'm jobless now. 3 months to go to GOMBAK. kfc, 7e have been applied.
seemed that it was a such hard thing to find job in Raub. chill sudey. "sabar itu sebahagian drpd iman". still hoping them to employ me. please,give me this oppurtunity.at least, i still need money to cover many things,. loan and bank. so, i'm just hoping that Allah The Almighty, help Your humble servants to get job immediately.only You is The One,who Knows everything,Amin.

Tuesday, March 23, 2010

tioman!!!!

tanggal 17/3 aribulan, kami sekeluarga[cuma mak,sarah n maklong] berlepas
ke Tioman bg tujuan Hari Keluarga unit mak,unit perlindungan tanaman Pejabat Pertanian negeri Pahang. Alangkah seronok tatkala xpernah menjejakkan kaki ke sana. tetapi, xsyok jgak disebbkan ayah xdpt ikut krn terlibat dgn kursus di genting highlands.

kami perlu bermlm di tanjung gemuk kerana kami perlu menaiki feri yg dijadualkan pd 18/3 iaitu pd pkl 10.30 pg. Ingatkan sharp la pkl 10.30pg, last2 pkl 12 tghari gak baru nak bertolak. sempat la aku baring atas kerusi yg ade kat jeti 2. perjalanan mngambil mase lbh kurang 2jm di atas feri. sggh xdisangke, air laut yg sgt bergelora sggh menduga iman di dada. mcm nek kapal kat sunway pun ade.bayangkan, penumpang kat seat depan blakang n depan aku, termuntah2 kaw2. nseb bek gua gentle, kontol kacak,..lelapkan diri n berjaye xmngalami nseb yg same. haha.
akhirnya,sampai di kg batang air,pulau tioman pd pukul 2 lbih.
rupenya, baru aku tau, pulau tioman terdiri beberapa kg. lapangan terbang terletak di kg.tekek,yg mana merupakan pusat bg pulau tioman.


kami disediakan penginapan di johan`s resort. dan biliknya, agk jauh nek ke atas.kesian kt mak n maklong yg terpakse gak naek dgn kesakitan yg dialami. ptg 2, kebykan dr kami terlantarkepenatan di samping menenangkan fikiran tatkala masih trauma dgn keadaan perjalanan yg sgguh mencabar.sekitar pkl 4, terasa kebosanan krn xtau nk wat ape.berjalan2 bersame sarah,meninjau keadaan sekeliling.

mlm 2, kami dihidangkan mkn mlm yg sgt menarik-all seafood!. ketam,sotong n ikan. pe lg, perabis ketam la,tp sparuh jln je sbb keras sgt.hehe. lps 2, lepak2 tepi pantai. deruan ombak yg indah,..best cume bosan tiada mmber.

keesokan harinya, kami bergerak ke taman laut pulau tioman,terletak tdk jauh dr tmpat penginapan.taman laut bermaksud, pengunjung boleh mandi dan menyelam bersama ikan yg ada di situ. sblum itu, kami singgah di 1 tmpat yg mcm pusat informasi mngenai hidupan laut. byk info2 disitu,tp 1 pun xaku bace disebbkan mahu bermanda bersama ikan.hee.



awalnye, cuak gile nk msuk dlm air krn diakui msih belum mmpu berenang. kedalaman dianggarkan 40 kaki mmg mngerunkan. dgn pertolongan baju yg bleh terapung, google n mulut pernafasan, berjaye gak menyelam melihat ikan2 berenang riang.nseb bek juga aku belajar care nk gune baju 2 smase di plkn dulu. mule2, xreti gak nk pkai alat pernafasan yg mmerlukan mulut utuk bernafas. lama-kelamaan, aku bebas utk mnyelam dan mmbawa sarah mandi sama.

hujan ketika itu berlarutan sehingga kami mahu berangkat pulang. sepatutnye kami bertolak petang, ttp ramalan kajicuaca meramalkan cuaca pd waktu ptg mgkin bertambah truk. dijangkakan, perjalanan pulang lbih cepat, ttp lebih lama krn pemandu lbih berhati2 melawan ombak yg tiba. akhirnya ,kami sanpai ke jeti tanjung gemok n terus berangkat pulang ke raub.

sesungguhnya, trip ni bolela dikatekan berjaya meskipun xsempat utk ke centre pulau tioman.
aku mgharapkan 1 hari nnti dpt g bersama keluarga-sume skali dpt luangkan masa bersama.
sekian.


Ce Try Tengok Yang Ni Plak...

_i luv Islam