Sunday, July 01, 2012

Durian.


Durian ni orang kata dia raja buah. orang kata lah tetapi fakta bila ia ditabalkan menjadi raja pun aku taktahu. Lejen la tu kalo manusia yang panggilkan. Tu belum tanya lagi manggis, pulasan dan cempedak. Kalau tanya diorang, konpem diorang panggil King of Fruit. Ye ke tak? Haha. Ok. Kalau ditengok si durian ni, takda la hensem sangat. Takde la comel macam ciku. Takde la menarik macam tembikai. Tapi kegarangan dan kematangannya dapat dilihat jelas melalui duri-duri tajam yang besar di seluruh badan beliau. Eh, beliau. Haha. Ye lah, garang kot. Cube lempar buah durian dengan tembikai, sape menang. Gentle aku cakap, durian ni selamber je berdiri, sedangkan tembikai dah berdarah-darah dah. Ok. Sebenarnya, sampai sekarang aku pun taktahu kenapa raja durian. Harap je pernah ada dusun dulu, tak sempat nak menjalankan penyelidikan. Biasalah, belajar takabes lagi, macam gini lah jadinya. Mungkin apa yang aku tahu, orang putih bukan suka durian , sebab baunya. Peh, semerbak harum sundal malam.Bukan. Tiada kaitan. Kalau dibau betul-betul, memang kuat durian ni. Lagi-lagi kalau dah masuk mulut, kunyat dan makan. Lepas tu duduk rilek jap 5 minit, pastu cuba korang sedawa. Tahap korang nak sedawe tu, bese dah lah, takyah la sampai nak jiran 3buah rumah dengar. Tak molek lak adab dan kesusilaan orang kita. Seriusly kuat bau durian ni. Boleh pengsan la makcik depan umah tu jugak. Kalau dah makan, jangan haraplah korang dapat hilang bau die ni boleh hilang serta-merta. Aku dulu waktu sekolah, mase tu baru balik dari rumah, ye la, balik bermalam la katekan. Masa tu prep malam, aku tertidur dalam kelas dan aku takperasan yang aku tersedawa. Habis budak2 bising ‘sape makan durian ni?’. Aku buat2 tak dengar sebab malas bising-bising waktu prep malam dan sambung tido. Tak tenang jugak la nak terskan mimpi aku gara-gara seawa aku. Rupa-rupanya sebelum balik sekolah, aku dah melantak tah bape banyak ulas durian kat rumah. Tapi aku lupa form bape. Haha.
Durian ni juga ada jugak kelas-kelas tersendiri. Paling mahal , musang king. Ni pun aku taktau macammane ade name musang pulak, siap gabung nama melayu inggeris plak tu. Tak mudah. Tapi sekilo durian musang king ni, ada lah nak cecah rm16 kot. Gila lejen.Yang kedua kelas dia, D24.Pastu ada gak IOI, dan paling banyak didapati adalah durian kampong. Ade lagi jenis lain, seperti durian Siam dan durian Sabah, tapi aku kurang arif. Malaslah nak cara, bukan ada kat tempat aku pun. Ok. Durian pun sodap kalau bubuh dalam masakan. Tempoyak ada, bubur durian sedap dan macam-macam lagi yang aku takpernah rasa lagi. Jus durian ada? Haha.
Durian pun ada kelas tersendiri. Kelas kau jah. Hahaha. SO, apa beza kelas atas dan bawah? Layanan? Ada bezanya. Ape-ape pun , sila bangga dengan buah-buahan tempatan anda. Rugilah duduk Malaysia, anak tempatan taksuka durian. Tak kesah kalau kita yang taksuka, tapi jangan sampai ia lupus dari pandangan dan pengetahuan generasi akan datang.   Kan? Anda saja yang tahu. Makan-makan juga, ambil pengajaran kenapa Allah jadikan bentuk dan fizikal durian sebegitu rupa. Pasti ada hikmah yang sangat rapat dengan diri kita secara khasnya. InsyaAllah.

Sekian.

Thursday, June 21, 2012

Open Your Eyes~~

baru kutahu lirik dan bait-baitnya indah. Allahuakbar!

video

Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
[. From: http://www.elyrics.net/read/m/maher-zain-lyrics/open-your-eyes-lyrics.html .]
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

semoga beriktibar~

Wednesday, June 20, 2012

AIT 2012


masih belum terlambat untuk aku singkapkan ceritera AIT 2012 yg berlangsung dr 11 - 14 jun di Kem Rimba Ria, Sungai Congkak. Serius beronok-ronok terima adik baru, dan seronok jua bersama ahli komiti yg len. Superb.

Alpha Sierra - new family
AlphaSierra terdiri drpd Hisyam, Elcy, Rosse, Ainun, Shikin, Anis, Refika, Syahira, Amirah dan Najihah. orang Temerloh ade, bdak engin ade. lengkap la orang kate. Cume kumbang seekor je la. 

my syntella
rasanya, syntella paling ramai menghantar wakil selaku komiti dalam ait kali ni. best la korang sebab masih kekal dalam Inspire bersama-sama.InsyaAllah ukhwah fillah abadan abada=-)

atm lineup!
ahli-ahli biro yang sporting. Ade Topek, Salman, Mukmin, Faiz, Akmal, Biha, Tho, Nad, Bella, Wanie dan jua Eid. Karenah yang pelbagai. Lengkap jua.

merah menyala!
 Taktahu lah kenapa, banyak-banyak gambar, yang ni paling style. Freestyle la gayenye. Abg-abg dan akak-akak yang best dan sporting, terima kasih atas tunjuk ajar. InsyaAllah pererat ukhwah ini Ya Allah, smoga kekal ke syurga. Amin=-)

Inspire Club kekal dihati=-)


Tuesday, June 19, 2012

Again 3.0 ( The Explanation)

video

maaf lambat. aku rasa ini dah cukup bagi mereka yang belum mengetahui. kesian 'mereka'.
rasanya ramai dah lupa isu ini. meh sini aku ingatkan balik. bak kata pepatah, sesiapa yang melupai sejarah, dia akan mengulanginya semula. smoga ambil ikhtibar k.
any comments?

Monday, May 14, 2012

Again. 3.0


video
macam dah lambat. tapi ia menarik. the truth. nanti aku jelas.

Sunday, May 13, 2012

Agama Kita.

"sia-sia Orang Islam cakap pasal agama, keluar ayat Al-Quran bermacam-macam dgn tujuan memperbetulkan org lain KALAU diri sendiri tak jaga attitude. Bila bagi masa, masa tak ditepati.Bila bagi kerja , buat sambil lewa. Menjadikan Islam yg indah diperlekeh, bukan kerana nature Islam, tetapi disebabkan attitude si penganut"

#sedas dr Dr Fadzlin. ~ade edit2 sket.

# bunyi agak kasar. Namun itu hakikat. Perit namun ia tetap harus ditelan. Kita mungkin sedang selesa dengan keadaan kita sekarang. Tanpa ada yang menegur, kita alpa. Manusia. InsyaAllah berpesan-pesan.

Ce Try Tengok Yang Ni Plak...

_i luv Islam